Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Έκδήλωση: Χρήστος Χρυσόπουλος LOOK20


Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης του Χρήστου Χρυσόπουλου My mother’s silence σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου, διοργανώνει την παρουσίαση με γενικό τίτλο LOOK20. Το Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 12:00, ο Χρήστος Χρυσόπουλος θα παρουσιάσει τη σειρά slideshows με τον παραπάνω γενικό τίτλο και θα μιλήσει για τη σχέση λογοτεχνίας-φωτογραφίας, καθώς και για την έννοια του χώρου ως κυριολεκτική, εικαστική και ψυχολογική επικράτεια. Η παρουσίαση θα γίνει στο χώρο της έκθεσης και έχει ελεύθερη είσοδο.
Η βασική διερώτηση της σειράς LOOK20 αφορά το πώς η συνείδηση κατασκευάζει την επικράτεια που τη φιλοξενεί. Το ίχνος της προσωπικής μνήμης, εικόνες του προσωπικού και δημόσιου χώρου, καθώς και η σημειολογία της ιστορίας, της πολιτικής και της ταυτότητας είναι βασικά θέματα των slideshows. Όπου και αν στοχεύει, η ματιά του Χρυσόπουλου κατασκευάζει μια κριτική, εντούτοις αυτοστοχαστική, φόρμα οπτικής αφήγησης. Ο θεατής εισέρχεται στο σαγηνευτικό σύμπαν των ακίνητων εικόνων του LOOK20 υπό μια συνθήκη ψυχολογικής και αισθητικής υποβολής. Ο τίτλος του έργου προέρχεται από την αφετηριακή παραδοχή ότι τα slideshows της σειράς LOOK20 αποτελούνται αυστηρά από τον αριθμό 20 φωτογραφιών.
Στο έργο συνεργάζονται οι μουσικοί Thierry Jolif και Dahlia's Tear. Το έργο LOOK20 θα φιλοξενηθεί τον Απρίλιο του 2015 στο εικαστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Printemps Balkanique στην Caen της Γαλλίας με επιμέλεια του Laurent Poree.
Στοιχεία για την σειρά των slideshows και λίγα λόγια από τον Χρήστο Χρυσόπουλο για κάθε ενότητα της σειράς:


ΛΗΘΗ (2015)
“Υπάρχει μια κρυφή επικράτεια όπου ο χρόνος σταματά. Τα πάντα σε αυτήν μοιάζουν άχρονα. Μόνο αγάλματα ζουν εκεί. Πίσω από τις σκιές. Αναπνοές από ακίνητα σώματα. Τα ακρωτηριαμένα μέλη κινούνται στο φως.”
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες αγαλμάτων στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Αθήνα. 8:08 λεπτά. Μουσική υπόκρουση: Χρήστος ΧρυσόπουλοςLIFELONG EMPLOYMENT (2014)
“Μου αρέσουν τα παλιά αρχιτεκτονικά περιοδικά. Συνηθίζω να χάνομαι στις σελίδες τους και να βυθίζομαι στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Τα παλιά αρχιτεκτονικά περιοδικά είναι οι ξεχασμένες, διαψευσμένες ουτοπίες μας.”
Λεπτομέρειες φωτογραφιών από Γερμανικά αρχιτεκτονικά περιοδικά της δεκαετίας του '70 και μια φωτογραφία από την Αθήνα του 2014, τραβηγμένη με αναλογική φωτογραφική μηχανή του 1973.
Αθήνα. 7:37 λεπτά. Μουσική υπόκρουση: Audionautix

SHORT LOVE STORY (2014)