Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021


 

Έκθεση «Κορνήλιος Γραμμένος. Προσωδίες & Ραψωδίες»

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

18 Νοεμβρίου 2021 – 13 Φεβρουαρίου 2022

 

«Η γλυπτική μου είναι η αφτιασίδωτη πραγματικότητά μου, η καθημερινότητά μου, γεμάτη προσμονές, ματαιώσεις, βιασύνες, απροσεξίες, στιγμιαίους θριάμβους και da capo. Μερικές φορές στέκεται ξαφνικά αυθύπαρκτη μπροστά μου σαν να λέει άντε πάμε παραπέρα, πάμε απ’ την αρχή δηλαδή». Με αυτά τα λόγια περιέγραφε ο Κορνήλιος Γραμμένος (Πάτρα, 1959-Αθήνα, 2021) την εικαστική του πορεία, την τέχνη του, μόλις τον Απρίλιο του 2020. Και αυτήν ακριβώς την περιγραφή έρχεται να αναδείξει η έκθεση με τίτλο «Κορνήλιος Γραμμένος. Προσωδίες & Ραψωδίες» που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα), από τις 18 Νοεμβρίου 2021 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2022.

Τα ιδιαίτερα πλάσματα του εικαστικού ‒τα Aliens και οι Ιππότες‒ συνυπάρχουν με τα μεταλλικά Λουλούδια που ορίζουν απροσδόκητους κήπους και τα Σάρματα που οργανώνουν επιφάνειες με ακμές και πτυχώσεις. Η τέχνη του Κορνήλιου Γραμμένου με τις αναφορές της στις πρωτοπορίες του 20ού αιώνα αναπτύσσεται με συνοχή και συνέπεια μέσα στο χρόνο. Κάθε βήμα του ήταν μια νέα αισθητική πρό­ταση στην ανάδειξη των απεριόριστων δυνατοτήτων της δημιουργίας του.

Στις ζωγραφικές του συνθέσεις ο Κορνήλιος Γραμμένος επιβεβαιώνει την πρωτοτυπία των αναζητήσεών του. Σε αυτές επα­ναδιαπραγματεύεται τις αρχές της αφαίρεσης και την έννοια της ζωγραφικής διαδικασίας, επικεντρώνεται στις καθαρά ζωγραφικές αξίες, στη λειτουργία, στην ένταση και στη λάμψη του χρώματος. Ο ίδιος επιχειρεί μια σύ­ζευξη της ζωγραφικής του με την έννοια της προσωδίας στη γλωσσολογία, δίνοντας έμφαση στον ρυθμό, στην ένταση και στην αποτύπωση μιας ψυχι­κής ή συναισθηματικής κατάστασης.

Στις γλυπτικές του προσπάθειες εμφανίζεται εξαιρετικά διαυγής στις προθέσεις του, επιθυμώντας να κάνει μια τέχνη καθαρή και λιτή, στην οποία η απλότητα και οι υφές των υλικών συνδιαλέγονται με το ανατρεπτικό χιούμορ και τη διαίσθηση.

 

Ο ιστορικός της τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Μπόλης σημειώνει στον κατάλογο: «Το έργο του Κορνήλιου Γραμμένου εκτείνεται με προσήλωση και ήθος από τις πρώτες δημιουργίες του τη δεκαετία του 1980 μέχρι το ξαφνικό τέλος του το 2021. Η έκθεση «Προσωδίες και Ραψωδίες» παρουσιάζει έργα των τελευταίων χρόνων, ενώ ο συνοδευτικός κατάλογος καταγράφει το σύνολο της δουλειάς του, ταξινομημένης σε ενότητες, επιτρέποντάς μας να παρακολουθήσουμε, να αξιολογήσουμε και να εκτιμήσουμε τους πειραματισμούς, τις κατευθύνσεις και τη σημασία της τέχνης του, την πορεία μιας πολυδιάστατης εικαστικής έρευνας ‒την ενότητα και το συμπαγές των μορφοπλαστικών, των εκφραστικών και των πνευματικών του ενδιαφερόντων.»

Η έκθεση αποτελεί για το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά μια χειρονομία συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς ο Κορνήλιος Γραμμένος συνεργάστηκε στενά με τους ανθρώπους του μουσείου, Γιάννη Μπόλη και Ελένη Κωτσαρά ως προς τον αρχικό σχεδιασμό της έκθεσης και του αναδρομικού καταλόγου της δουλειάς του.

Βιογραφικό σημείωμα

O Koρνήλιος Γραμμένος (Πάτρα, 1959-Αθήνα, 2021) σπούδα­σε γραφικές τέχνες και φωτογραφία στην Αθήνα (1977-1980), γλυπτική και ζωγραφική (1981-1988, Meisterklasse) στην Kölner Werkkunstschule της Κολωνίας. Η πρακτική του εκτείνεται στη ζωγραφική, στο σχέδιο, στα μελάνια και στην γλυπτική χρησι­μοποιώντας υλικά όπως το ξύλο, ο σίδηρος, ο χάλυβας, ο μόλυ­βδος και το χαρτόνι. Δίνει την αίσθηση του έργου τέχνης ως αντικειμένου μέσα στην επικράτεια του αρχιτεκτονικού χώ­ρου, όχι απαραίτητα φορμαλιστικά. Ουσιαστικά, το έργο του προσδιορίζεται ως μια σύνθεση πειραματισμού. Οι καλλιτε­χνικοί του σταθμοί: Ρώμη (1988-1991), Νέα Υόρκη (1991-1992) και Σαν Φρανσίσκο (1999-2000). Η διαδρομή του περι­λαμβάνει μείζονες εκθέσεις με έργα που αντιμετωπίζουν την τέχνη του ποικιλοτρόπως, σε ένα γεωγραφικό φάσμα που εκτείνεται σε Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν γίνει πολλές παρουσιάσεις των γλυπτικών του επινοήσεων σε διαφορετικά μέρη όπως: Palazzo Corvaja, Ταορμίνα, Σικελία, 1990· Πλατεία Δεξαμενής, Αθήνα, 1995· Μαρίνα της Πάτρας, 1996· Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, 1997· 10o Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, Αθήνα, 2006.

www.korneliosgrammenos.net  

 

Ξεναγήσεις

Οι ξεναγήσεις στην έκθεση «Κορνήλιος Γραμμένος. Προσωδίες & Ραψωδίες» πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή στη 13:00.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις γίνεται με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση και προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής και επικοινωνία στο τηλέφωνο 210 3215717 και το reception.mam@momus.gr.

Στον χώρο τηρούνται όλες οι συνθήκες ασφάλειας της δημόσιας υγείας. H είσοδος στον χώρο γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ή αρνητικού rapid test 48 ωρών. H χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. 

 

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα

Μέρες & ώρες λειτουργίας Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11:00-19:00, Πέμπτη: 11:00-22:00, Δευτέρα κλειστά

e. reception.mam@momus.gr ǀ τ. (+30) 210 3215717

fb @MOMusAlexMylona

 

www.momus.gr  ǀ  fb @MOMusMuseums  ǀ  ig @momus_museums  ǀ  yt MOMus Museums


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου