Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2012


Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί την Ημέρα των Μουσείων, αλλά και όλο το Σαββατοκύριακο, με ένα ποτήρι κρασί μετά τις προβολές!
Καιρού επιτρέποντος και στην ταράτσα του Μουσείου!



Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2012 - Δελτίο Τύπου


«Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις»
  

       Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά–Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων 2012 οργανώνει σειρά εκδηλώσεων με κεντρικό άξονα την περιοδική έκθεση Rue de lOuest 100. Mec Art Graphic 1972” και τη μόνιμη συλλογή του με έργα της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά. Η περιοδική έκθεση αφορά στην πρώτη εκδοτική απόπειρα της Μάγδας Κοτζιά στο εργαστήρι του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού στο Παρίσι και τη δωρεά της στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την έχει επιμεληθεί ο Ντένης Ζαχαρόπουλος και θα διαρκέσει έως και τις 27 Μαΐου 2012.

Στο πρόγραμμα προβολών με τίτλο «Παρίσι – Αθήνα. Τα χρόνια του ’60 και ‘70» θα προβληθούν οι ταινίες “Μάης ’68. Μεγάλες νύχτες, μικρά ξημερώματα” του William Klein και Les Nouveaux Realistes autour de Pierre Restany” του Dominic Rimbault. Το ντοκιμαντέρ του William Klein παρουσιάζει τον Μάη του ’68 μέσα από τα μάτια του διάσημου φωτογράφου και κινηματογραφιστή, που ζούσε εκείνη την εποχή στο Παρίσι. Η κάμερα του Klein θα βρεθεί στους δρόμους, δίπλα στους διαδηλωτές, θα καλύψει τις καθημερινές συγκρούσεις με την αστυνομία, θα καταγράψει τα συνθήματα και το ηλεκτρισμένο κλίμα του Μάη του ΄68, όταν όπως είπε αργότερα ο σκηνοθέτης, “οι πάντες ήθελαν να ακούν τους πάντες”. Στην ταινία μιλάει για το κίνημα της εποχής και ο σκηνοθέτης Αλέν Ρενέ. Η ταινία γυρίστηκε το 1968 αλλά ανακαλύφθηκε δέκα χρόνια αργότερα, όταν η ευφορία εκείνων των ημερών είχε πλέον ξεθυμάνει.
Στην ταινία του Dominic Rimbault για τους Νέους Ρεαλιστές γύρω από τον θεωρητικό της τέχνης Pierre Restany καλλιτέχνες όπως οι Arman, Cesar, Christo, Deschamps, Dyfrene, Hains, Klein, Raysse, Rotella, Nicky de StPhalle, Spoerri, Tinguely και Villegle μιλούν για το κίνημα των Νέων Ρεαλιστών καταγράφοντας το κλίμα της καλλιτεχνικής ζωής στο Παρίσι αυτή την εποχή.

Εκτός από τις προβολές διοργανώνονται δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση, όπως επίσης και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού «Ρυθμός, Αρμονία, Λιτότητα: Ένα ταξίδι πολιτισμού, με έργα της  Άλεξ Μυλωνά». Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακαλούμε για κράτηση θέσεων τηλεφωνικά.

Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί την Ημέρα των Μουσείων, ειδικά την Παρασκευή με ένα ποτήρι κρασί μετά τις προβολές, στην ταράτσα του Μουσείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ