Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Άλεξ Μυλωνά, Σαπφώ 2, 1982, μάρμαρο, 17x35x20 εκ., Ιδιωτική Συλλογή

Εργαστήρια ενηλίκων για την έκθεση 

"Χωρίς Τίτλο ΙΙ. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: τα ηρωϊκά χρόνια"

Τα εργαστήρια εικαστικών για ενήλικες που θα πραγματοποιηθούν για δύο συνεχόμενα Σάββατα στο MOMus - Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, απαντούν στην επιθυμία του ενήλικου κοινού για περαιτέρω εξοικείωση με τη σύγχρονη τέχνη και ταυτόχρονα για βιωματική επαφή με την εικαστική πράξη. Και οι δύο συναντήσεις-εργαστήρια θα εστιάσουν στην τέχνη της γλυπτικής μέσα από τη γνωριμία της δημιουργίας σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, έργα των οποίων παρουσιάζονται στην έκθεση «Χωρίς τίτλο ΙΙ. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Τα ηρωικά χρόνια». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για μια ολιστική γνωριμία με την πορεία της εικαστικής δημιουργίας μέσα από τη δική τους εμπλοκή στο εικαστικό εργαστήριο και την επιτόπια δημιουργία γλυπτού σε μικρό μέγεθος.

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2019
Τίτλος Εργαστηρίου: Γεωμετρικά Σύμπαντα - Συναρμογή και Αφαίρεση
Η συνάντηση παρέχει θεωρητική παρουσίαση του έργου της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά και στη συνέχεια συμμετοχή σε εικαστικό εργαστήριο πάνω στις έννοιες, τις πρακτικές και το καλλιτεχνικό λεξιλόγιο επιλεγμένων έργων της. Αφηγήματα που αφορούν τη δημιουργό και τη διαδρομή της, προβολές έργων της από εκθέσεις και μουσεία, κοινωνικό και ιστορικοτεχνικό πλαίσιο στο οποίο έδρασε, αλλά και ιδιαίτερες εικαστικές παράμετροι που αποκαλύπτονται κατά την επιτόπια γνωριμία με τα έργα της στο μουσείο. Όλα αυτά συνδυάζονται με την εμπειρία της απτής καλλιτεχνικής πράξης των συμμετεχόντων στο εργαστήριο, οι οποίοι καλούνται να ιχνηλατήσουν τη διαδικασία της αφαίρεσης αλλά και της συναρμογής τμημάτων από ελάσματα μετάλλου και υλικά αρχιτεκτονικής μακέτας.

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019
Τίτλος Εργαστηρίου: Το γλυπτό και η πλατεία - Μικρογλυπτική με μέταλλο
Η συνάντηση παρέχει θεωρητική παρουσίαση του έργου του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου και στη συνέχεια συμμετοχή σε εικαστικό εργαστήριο πάνω στις έννοιες, τις πρακτικές και το καλλιτεχνικό λεξιλόγιο επιλεγμένων έργων του. Προβολές έργων του τοποθετημένων στο δημόσιο χώρο, ιστορίες που αφορούν την πρόσληψη και την αποδοχή τους από το κοινό, αφηγήματα λιγότερο γνωστά γύρω από το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο των διαγωνισμών στους οποίους συμμετείχε καθώς και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε και έδρασε καλλιτεχνικά, σχολιάζονται σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες εικαστικές παραμέτρους της δημιουργίας του κατά την επιτόπια γνωριμία με τα έργα του που παρουσιάζονται στην έκθεση «Χωρίς τίτλο ΙΙ. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Τα ηρωικά χρόνια». Όλες οι παραπάνω προσλαμβάνουσες προσφέρουν στη συνέχεια την κατάλληλη ευκαιρία για μια εμπειρία απτής καλλιτεχνικής δημιουργίας: μέσα από ένα εργαστήριο μικρογλυπτικής με μέταλλο, οι συμμετέχοντες θα καταθέσουν τη μακέτα της δικής της δικής τους γλυπτικής πρότασης για τον δημόσιο χώρο.

Όλα τα υλικά του εργαστηρίου παρέχονται από το πρόγραμμα.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Διάρκεια συνάντησης: 4 ώρες
Σάββατο, 7 και 14 Σεπτεμβρίου 2019, Ώρες: 12.00 -16:00
Κόστος συμμετοχής: 10€ (η κάθε συνάντηση)
Δηλώσεις συμμετοχής: 210-3215717, Τρίτη-Κυριακή: 11:00-15:00.

Σχεδιασμός - υλοποίηση:
Χριστίνα Μαβίνη, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος, ΜΟΜus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Χρήστος Κούντουρας, Εικαστικός και δημιουργός comics