Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

CARLA ACCARDI - "Μία επαναστάτρια της αφηρημένης τέχνης "

http://tospirto.net/art/exhibitions/15188

Εικαστικά | Εκθέσεις

Μία επαναστάτρια της αφηρημένης τέχνης στην πόλη μας


Μέσα από επιλεγμένα έργα παρουσιάζεται η 60χρονη καλλιτεχνική πορεία της Carla Accardi.
Σε μια ιταλίδα καλλιτέχνη και επαναστάτρια της αφηρημένης τέχνης, την Carla Accardi, αφιερώνει την επόμενη έκθεσή του το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην αθηναϊκή έδρα του, στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Η Accardi είναι μία από τους καλλιτέχνες που βοήθησαν να εδραιωθεί η αφηρημένη τέχνη στην Ιταλία. Μέσα στα 60 χρόνια της δημιουργικής της πορείας κατάφερε διαρκώς να ανανεώνεται παίζοντας μεταξύ ευδιάθετης ελευθερίας έκφρασης και μιας πιο αυστηρής γραμμής. Συγκεκριμένα, στην έκθεση «Καλλιτέχνες από τη συλλογή της Farnesina - Carla Accardi - Smarrire i fili della voce - Χάνοντας τα νήματα της φωνής» θα δούμε 23 έργα της από τη Σικελία, τα οποία σκιαγραφούν διαφορετικές εποχές και περιόδους της καλλιτεχνικής της παραγωγής.
«Η έκθεση στοχεύει να παρουσιάσει τα πιο πρόσφατα έργα μιας μεγάλης ιταλίδας καλλιτέχνιδος, της Carla Accardi που διαθέτει την ικανότητα να ανανεώνεται όσο λίγοι» αναφέρει η Laura Cherubini μία από τις δύο επιμελήτριες της έκθεσης. «Πρόκειται για μια σειρά από πίνακες που χαρακτηρίζονται από ευδιαθεσία και πρωτοτυπία, και συνομιλούν με ορισμένα έργα ακόμη και τρισδιάστατα και εμπνέονται από το θέμα της διαφάνειας».
Όσον αφορά την προσωπικότητα αυτής της καλλιτέχνιδος, η άλλη επιμελήτρια της έκθεσης, Maria Rosa Sossai, συμπληρώνει: «Μας εκπλήσσει η άρνησή της σε οποιαδήποτε ρητορική πάνω στη πράξη δημιουργίας και η πρόθεσή της να επαναφέρει τα ζητήματα συμβατικής τάξης στον χειροπιαστό καθημερινό μόχθο του καλλιτέχνη».

Γιώτα Αργυροπούλου