Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Δημήτρης Δημητριάδης Τετράδια 1994 – 2014


Δημήτρης Δημητριάδης Τετράδια 1994 – 2014
Είκοσι χρόνια καθημερινές εικαστικές σημειώσεις
Επιμέλεια Έκθεσης : Ντένης Ζαχαρόπουλος
Διάρκεια : 6 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2015
Εγκαίνια : Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015, 12:00
Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει την έκθεση του Δημήτρη Δημητριάδη Τετράδια 1994 - 2014 σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου το Σάββατο 6 Ιουνίου, στις 12:00. Διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2015 και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουλίου 2015.
Παρουσιάζονται 20 χρόνια καθημερινές εικαστικές σημειώσεις του Δημήτρη Δημητριάδη, που συμβαδίζουν με το συγγραφικό του έργο και αποτελούν μια εντυπωσιακά πλούσια ενασχόληση με το χρώμα και τις μορφές ως έκφραση και σκέψη, που αναπτύσσει μέσα από εμμονές τρόπους που προσεγγίζουν τον ορατό και αόρατο, το ρητό και τον άρρητο κόσμο του συγγραφέα. Το μουσείο μετατρέπεται σε αναγνωστήριο όπου εκατοντάδες τετράδια και χιλιάδες ιδιόχειρες σελίδες γεμάτες σχέδια, χρώματα, εικόνες, λέξεις, είναι στη διάθεση του θεατή να τις περιηγηθεί, να πάρει στα χέρια του, να τις ξεφυλλίσει, να τις διαβάσει με τα μάτια ή με το νου.
Όπως αναφέρει ο Δημητριάδης υπό τον τίτλο Aνα –ζώ – γράφω - πύρωση: «Το διάστημα ανάμεσα στην παύση τής γραφής – κοπιαστική επανάπαυση και άκαρπη αγρανάπαυση– είναι ένα χρονικό χάσμα που πολύ δύσκολα βρίσκει συμπλήρωση.
Το χέρι όμως αδημονεί, δεν ησυχάζει, βιώνει ένα κενό, μία αδράνεια τής ενέργειάς του, επιθυμεί να χειροδικήσει, να διαχειριστεί αυτήν την κένωση, να αναπληρώσει την πτώση τού πυρετού με μία άλλη υποτροπίασή του, με την αναζήτηση και εύρεση μίας ανάφλεξης άλλου είδους.
Η μεγαλύτερη ανάφλεξη, μαζί με τις λέξεις, είναι οι νότες και τα χρώματα, η κλίμακα των μουσικών γραμμών και το φάσμα των χρωμάτων – χωρίς να θέλω να παραλείψω ή να υποτιμήσω το εύρος των αρχιτεκτονικών γραμμών και των γλυπτικών σχημάτων.