Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

 

Ανοίγουμε ξανά! Pt.2

Επαναλειτουργία του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά με τη νέα έκθεση: 

 «Takis – Ενεργειακοί Τόποι»!

 

 

Οι πέντε χώροι του MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα άνοιξαν τις πόρτες τους την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 και περιμένουν τους φίλους-επισκέπτες με επτά νέες αλλά και παλαιότερες παραγωγές που το κοινό δεν είχε την ευκαιρία να δει λόγω του lockdown.

 

Οι έξι και πλέον μήνες που κράτησαν το κοινό μακριά από τους μουσειακούς χώρους ήταν πολλοί, και οι εκθέσεις πλέον φαίνονται πιο φωτεινές, με ακόμη πιο έντονη τη διάθεση για διαδραστικότητα με το κοινό, αλληλεγγύη με τους ίδιους τους καλλιτέχνες αλλά και όλες τις κοινωνικές ομάδες. Το ίδιο διάστημα στάθηκε αφορμή για την επαναθεώρηση των στόχων και των προτεραιοτήτων που έθεσε το MOMus σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητάς του. Οι πόρτες ανοίγουν ξανά και με μεγάλη χαρά και αισιοδοξία συνεχίζεται αυτή η ανεπανάληπτη και αναντικατάστατη σχέση μεταξύ μουσείων και κοινού, τηρώντας όλες τις υγειονομικές οδηγίες για την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων.

 

«Takis – Ενεργειακοί Τόποι»

15 Μαΐου17 Οκτωβρίου 2021

Τα ιστορικά έργα-σταθμοί στην καλλιτεχνική πορεία του διεθνούς Έλληνα εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης 1925-2019, Αθήνα), μέρος της δωρεάς του Αλέξανδρου Ιόλα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πρόκειται να εκτεθούν στον χώρο ενός μουσείου αφιερωμένου στην γλυπτική, το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά,  και τον μετατρέπουν σε ένα ενεργειακό περιβάλλον με ήχους επικούς και παρατεταμένους που μεταφέρουν τις ταλαντώσεις, την κίνηση, το φως, τη δόνηση, την έλξη και την κρούση. Την έκθεση συμπληρώνει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, καθώς και ένα έργο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Ο πρωτοπόρος, αυτοδίδακτος σχεδόν μυθιστορηματικός καλλιτέχνης, με ενέργειες όπως να «εκτοξεύσει» τον πρώτο καλλιτέχνη-αστροναύτη, εκρηκτικές performances και δράσεις με τη συμμετοχή του κοινού, καθιερώθηκε ως προσκεκλημένος ερευνητής της φυσικής και της μηχανικής του ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) αλλά και των sold out μουσικών παραστάσεων στο Πανεπιστήμιο του Berkley.

Στην έκθεση φιλοξενούνται επίσης συμπεριληπτικές εφαρμογές στο πλαίσιο του έργου «Minds Eye» για την προσβασιμότητα ατόμων με οπτική αναπηρία.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σύρογλου