Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 7ης ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Εθελοντών για την 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. 

Δεύτερη δεκαετία για την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η οποία συστήνεται ξανά στο φιλότεχνο κοινό στην έβδομη εκδοχή της, υπό τον γενικό τίτλο ΣΤΑΣΗ. 
 
Η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης προτείνει μια ιστορική επισκόπηση του εαυτού, του κόσμου και της ζωής μέσα από καλλιτεχνικές θέσεις και έργα. Με ερωτηματικά ή ενθουσιασμό, με αντιστάσεις ή ανατροπές, με ποιητικότητα ή ρεαλισμό, με φαντασία ή κριτική θεώρηση της πραγματικότητας, με ερευνητικότητα ή επινοητικότητα, οι καλλιτέχνες αναζητούν εναλλακτικά σημεία θέασης του παρελθόντος, του παρόντος και μελλοντικού κόσμου, και με κάποιον τρόπο τον ανασυνθέτουν. Η πρόταση της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης για Στάση αφορά την παύση για αναστοχασμό, αποστασιοποίηση, σιωπή, με στόχο όχι τον εφησυχασμό και την απομόνωση αλλά τη θέση, την εμπλοκή, τη φωνή που θα ενωθεί με άλλες φωνές, για τη χάραξη διαδρομών που απαιτούν κόπο, σκέψη και συνέπεια.  
 
Για να γίνει η Στάση προϋπόθεση για θέση, το σύγχρονο είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί στο πεδίο των ερωτημάτων της ιστορίας και του διαλόγου, των συγκρούσεων, της ιδεολογικής διαμάχης. Η ιστορική ανάγνωση της σύγχρονης τέχνης, επομένως, δεν συνιστά τέλος αλλά μάλλον αρχή μιας γνωστικής διαδικασίας που δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής πολιτικοποίησής της. 
 
Με την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, o Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus, στοχεύει στην δημιουργία Προγράμματος Εθελοντών, οι οποίοι με την συμβολή τους θα προσφέρουν έργο για την ομαλή διεξαγωγή της76ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία από τη συμμετοχή τους σε μία διεθνή εικαστική διοργάνωση. 
 
Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και φοιτήτριες που οι σπουδές τους έχουν συνάφεια με τη σύγχρονη τέχνη (Σχολές Καλών Τεχνών, Φιλοσοφικής, Αρχιτεκτονικής), χωρίς να αποκλείει άλλους ενδιαφερόμενους.  
 
Η διάρκεια του Προγράμματος Εθελοντισμού είναι από τις 30/09/2019 έως τις 23/02/2020 Η ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής κάθε εθελοντή στο πρόγραμμα ορίζεται συνολικά στις 100 ώρες, με δυνατότητα ευελιξίας στην κατανομή του χρόνου. 
Τα προνόμια των επιλεχθέντων εθελοντών που θα προσφέρονται από το MOMus θα είναι:  
 
• Βεβαίωση εθελοντικής συμμετοχής στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, μετά το πέρας της διοργάνωσης. 
• Κατάλογος έκθεσης.
• Επιλογής ενός καταλόγου των εκδόσεων του MOMus 
• Τσάντα και μπλούζα διοργάνωσης  
• Δωρεάν είσοδο στους εκθεσιακούς χώρους του MOMus έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020. 
 
Υπεύθυνη επικοινωνίας για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι η κυρία Χριστίνα Πλευρίτου (τηλέφωνο επικοινωνίας για οποιαδήποτε διευκρίνιση 2310589141). 
 
Παρακαλώ, συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού (https://www.momus.gr/news/biennale7_volunteer/&fbclid=IwAR1qqUXWeIA7U8YseDwtkA4grZjAIxphqkT48eTCtfuZVziZxyRyEur129o) και αποστείλετέ την ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:  info@thessalonikibiennale.gr έως και την 20 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 12:00μμ, με την ένδειξη ότι αφορά το MOMus - Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.