Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ATHENS VOICE

Έλληνες Designers στην Athens Voice. Μπορείτε να βρείτε τα μαγικά κοσμήματα της Μαργαρίτας Μυρογιάννη στο πωλητήριο του Μουσείου.

http://www.athensvoice.gr/article/fashion-look/look-people/%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-designers-2

  •  
  • Οι Έλληνες designers #2

    Νέα χρονιά, νέα ζωή, νέα πρόσωπα στην πόλη

    09/01/2014 - 14:52 0 Comments
    n
    Καινούργιοι, φρέσκοι, ελπιδοφόροι, άνθρωποι με χιούμορ και στιλ. Νέοι Έλληνες σχεδιαστές που αποφασίζουν ότι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια «μέσα στην κρίση». Δημιουργούν, κατασκευάζουν, πωλούν. Δικτυώνονται, τους μαθαίνουμε, εξελίσσονται. Τους διαλέξαμε γιατί μας άρεσαν αυτά που φτιάχνουν, αλλά και για την αισιοδοξία που εμπνέουν. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά.

    Μαργαρίτα Μυρογιάννη Koσμήματα, μαγικά αντικείμενα
    image
    ΗΜαργαρίτα είναι φωτογράφος και σχεδιάζει κοσμήματα από το 1994. Έπρεπε όμως να φτάσει η άνοιξη του 2012 για να τα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε μια ολοκληρωμένη συλλογή με τίτλο «Egosurfing» στην γκαλερί Μελάς Παπαδόπουλος. Ανθρώπινα μέλη, επιρροές από παραμύθια, όπως «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», ποπ αντικείμενα, αιγυπτιακά και αρχαιορωμαϊκά φυλαχτά συναντιούνται στις δημιουργίες της σχεδιάστριας, που καταφέρνει να μας αρέσουν εξίσου το χρυσό δρακουλίνι-κρεμαστό της και το βραχιόλι με τους υπερμεγέθεις φαλλούς.
    «Βλέπω τον εαυτό μου και στη φωτογραφία και στη δημιουργία κοσμημάτων, με διαφορετικό όμως τρόπο στο καθένα. Στο ένα εκφράζομαι σε δύο διαστάσεις, στο άλλο σε τρεις. Επίσης, στο κόσμημα έχεις σαφή περιορισμό το ανθρώπινο σώμα, μιας και οι δημιουργίες σου πρέπει να φορεθούν στο λαιμό, στο χέρι, στο αυτί. Πάντα θεωρούσα τα κοσμήματα μαγικά αντικείμενα, σε οποιαδήποτε εκδοχή τους, ασημένια, χρυσά, διαμαντένια, χάρτινα, πλαστικά. Μάλλον κληρονόμησα την αγάπη μου για αυτά από τις γυναίκες της οικογένειάς μου. Το πρώτο κόσμημα που έφτιαξα ήταν ένα ασημένιο δαχτυλίδι το 1994. Γοητεύτηκα τόσο από τη διαδικασία, που συνεχίζω να δημιουργώ από τότε.
    n
    Έχω φτιάξει σχεδόν τα πάντα ως τώρα, βραχιόλια και δαχτυλίδια, κολιέ και σκουλαρίκια, τιάρες, ζώνες, μανικετόκουμπα, κοκαλάκια για τα μαλλιά, αλλά και αντικείμενα όπως κουταλάκια του καφέ και πιάστρες για πετσέτες. Αν έπρεπε να περιγράψω τα κοσμήματά μου με λίγες λέξεις θα έλεγα πως είναι αστεία, θυμωμένα, σέξι και ρομαντικά. Θεωρώ γενικά πως στην τέχνη ακόμα και φορτισμένα σύμβολα αποκτούν έναν ποιητικό χαρακτήρα. Εξάλλου, ο τρόπος που διαβάζουμε τα σύμβολα αλλάζει με τις εποχές, για παράδειγμα ο φαλλός ήταν προχριστιανικό φυλακτό καλής τύχης. Ο τίτλος “Egosurfing” της πρώτης μου έκθεσης, που σε ελεύθερη απόδοση θα μετέφραζα ως αυτογκουγκλάρισμα, αναφέρεται στην έμφυτη τάση μας για αυτοεξέταση και στη φιλαρέσκειά μας. Το πρώτο κόσμημα που δημιουργήθηκε ποτέ φορέθηκε από το θηλυκό για να προσελκύσει το αρσενικό με σκοπό την αναπαραγωγή».
    Info: Θα βρεις τα κοσμήματά της στο μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο), στο Candyshop (Πετράκη 30, Aθήνα) και online στοxombli.com. Έχει ξεκινήσει συνεργασία με το σχεδιαστή μόδας Άγγελο Φρέντζο για τη χειμερινή του κολεξιόν, που θα παρουσιαστεί στο Παρίσι το 2015. Ταυτόχρονα, δουλεύει πάνω σε μια καινούργια σειρά φωτογραφιών και ετοιμάζει την καλοκαιρινή συλλογή κοσμημάτων της με τίτλο «For Tourists».