Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

"Απόδραση από την Αμοργό"

Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και οι Εκδόσεις Ποταμός παρουσιάζουν  το βιβλίο του Γιώργου Μυλωνά Απόδραση στην Αμοργό. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαρτίου και ώρα 18:00, στο χώρο του μουσείου στο Θησείο και θα μιλήσουν η Ελένη Μυλωνά και ο Στέλιος Κούλογλου. Στην παρουσίαση θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα το ομότιτλο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου.



Στοιχεία για το βιβλίο του Γιώργου Μυλωνά



Αύγουστος του 1968. Ο Γεώργιος Μυλωνάς, ηγετικό στέλεχος της Ένω­σης Κέντρου, πρώην υπουργός και μέλος της παράνομης αντιστασιακής οργάνωσης Δημοκρατική Άμυνα, συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Αμοργό. Λίγα χρόνια μετά, από τη Γενεύη όπου έχει καταφύγει συνεχί­ζοντας την αντιδικτατορική του δράση, ο Μυλωνάς γράφει στα αγγλικά ένα κείμενο συναρπαστικό και πολυεπίπεδο που διαβάζεται απνευστί. Η Απόδραση από την Αμοργό αφηγείται την περιπέτεια της εξορίας και το χρονικό της απόδρασής του από το νησί. Είναι ένα πολιτικό θρίλερ, συναρπαστική περιπέτεια αλλά και πορτρέτο της ταραγμένης εποχής του. Είναι όμως κι ένα πορτρέτο του ίδιου του γράφοντος, του Γεωργίου Μυλωνά, ενός ιστορικού στελέχους της κεντροαριστεράς, φωτισμένου μυαλού και ρομαντικού, ευρωπαϊστή ιδεολόγου, τις ικανότητες του οποίου απέτυχε να αξιοποιήσει επαρκώς η Μεταπολίτευση, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις που διαμορφώθηκαν στο πολωμένο ακόμα από τον Εμφύλιο πολιτικό τοπίο δεν άφησαν χώρο για μετριοπαθείς και πραγ­ματικά φιλελεύθερες απόψεις και πολιτικές.
Η μαρτυρία αυτή, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναφέρεται σε γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα πάνω από σαράντα χρόνια πριν. Το ενδιαφέρον της, όμως, δεν είναι αποκλειστικά ιστορικό. Η ομοιότητα με σημερινά γεγονότα και καταστάσεις την καταστούν δυστυχώς ανατριχιαστικά επίκαιρη. (Εκδόσεις Ποταμός, Δελτίο Τύπου)

Σειρά: Φάροι και φαρίσκοι/1
Μετάφραση: Βίκη Ποταμιάνου
Εισαγωγή: Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Στοιχεία για το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου



Τίτλος: Απόδραση από την Αμοργό

Περιγραφή:
Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-74), χιλιάδες αντιφρονούντες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν. Ανάμεσα στους εξόριστους πολιτικούς, ο πρώην υπουργός Γεώργιος Μυλωνάς, επίδοξος διάδοχος του Γεωργίου Παπανδρέου. Τόπος εξορίας, η Αμοργός. Το 1969 οργανώνεται μια διεθνής συνωμοσία για την απόδραση του: Αμερικανοί που περιθάλπουν τους βασανισμένους Έλληνες, Σουηδοί διπλωμάτες, καθώς και μια ομάδα Ιταλών εθελοντών που παριστάνουν στην Αμοργό τους τουρίστες. Την ώρα που οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής ξεδιπλώνουν τα σύμβολα της δικτατορίας, μια συγκλονιστική ιστορία για το αληθινό πρόσωπο της χούντας.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου
Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Θωμόπουλος, Μανώλης Κονσολάκης
Δημοσιογραφική έρευνα: Ελένη Μπέλλου
Ήχος: Νίκος Θωμόπουλος, Μανώλης Κονσολάκης
Παραγωγός: Στέλιος Κούλογλου
Οργάνωση Παραγωγής: Τάνια Γεωργουπλή
Παραγωγή: 1984 Productions AE-Tvxs.gr
Φορμά: DCP Έγχρωμο
Διάρκεια: 70 λεπτά
Έτος Παραγωγής: 2015